Posted on: 16. juli 2020 Posted by: Eva Eriksen Comments: 0
Foto: Benthe Søndergaard

Ærø er en rigtig ø. Den har fem færgeruter, og så er den central for dansk søfartshistorie. Leder på Marstal Søfartsmuseum, Erik Kromann, er født og opvokset på Ærø, og han mener, at det er kysten, havnene og havet, der er øens ypperste seværdigheder. 

Når man er på ferie, bør man ikke tage for langt ind på land
– det er havet, der giver vitaminerne.

Når man ankommer til Ærø
Det første man skal gøre, når man ankommer på Ærø, er at gnide øjnene rigtigt godt, så man kan se på danmarkskortet med friske øjne – det er ikke længere et landkort, men et søkort! Med søkortet i lommen spejder man ud over havet og en ny tanke popper op: Vand er ikke en forhindring, der er hverken behov for broer eller tunneller – vandet er motorvejen for danmarkshistoriens vigtigste transportmiddel: Fartøjet. 

Med denne indstilling er man nu klar til at opleve Ærø, som ærøbo Erik Kromann ser sit hjem. Han er gammel sømand og er ude på havet i sin jolle stort set hver dag: “Når man har vandet så tæt på, er man nødt til at bruge det.” 

Hvad skal man opleve på Ærø?
Erik anbefaler, at man starter på toppen af Ærø. Her ligger Skjoldnæs Fyr, hvorfra der er en smuk udsigt over Det Sydfynske Øhav. 

På vej ned gennem øen kommer man forbi værftet i Søby og derefter Søbygård. Herregården blev opført i 1580 under hertugdømmet og er omgivet af store volde og voldgrave. Hovedbygningen og ladegården er bygget på hver sin borgbanke og er forbundet af en charmerende vindebro. 

Terræn i tre etager
Ærø har en helt speciel kystlinje. “Voderup Klint er blevet dannet ved at store blokke af kysten trinvist gledet ud i havet. På den måde ligner det en terrasse i tre etager.” 

Danmarks mindste købstad 
På Ærøs nordkyst finder man Danmarks mindste købstad: Ærøskøbing. Langs kysten i Ærøskøbing ligger maleriske strandhuse på rad og række, som lyser op, når man kommer ind fra havet. 

Søfart i Marstal
Man må ikke snyde sig selv for et besøg i Ærøs største by Marstal, hvor sømandslivet virkelig kommer til sin ret. Det er her navigationsskolen ligger, og mange sømænd er igennem tiden gået i land her – mange er herfra draget ud, hvor flere desværre aldrig er kommet tilbage. “I Marstal bliver sømænd respekteret – her er det det fineste erhverv, man kan have. Det har jo gjort, at mange har kendskab til den store verden, samtidig har det haft stor betydning for øens økonomi.” 

På Marstal Søfartsmuseum kan man rigtigt dykke ned i søfartens historie. Man kan få en fornemmelse af, hvordan livet er til søs – og prøve om man kan modstå søsyge, når bølgerne går højt på coasteren DORA. Man kan se, hvilke ting sømænd har taget med hjem fra deres rejser, og så har museet også Danmarks største samling af værker af marine- og grønlandsmaler Carl Rasmussen (1841-93).  

Fun Fact om Marstal Kirke
Det er lokale mænd, der har stået model, da altertavlen i Marstal Kirke skulle males. “Det sjove er, at ham, der stod model til Jesus, faktisk også var tømrer.” 

Det skal man spise på Ærø
Den solide: “Vi har det, der hedder hel hvidkål, der traditionelt bliver serveret med flæsk. Det er gammeldags skibskost og bliver kaldt Mastaller kål til søs.” 

Den søde: “Tykke pandekager – det er særligt for Ærø, og de bliver lavet med gær.” Man kan blandt andet prøve de tykke pandekager ved restauranten Fru Berg. Pandekagerne serveres med stikkelsbærkompot. 

Hvilke andre steder i Danmark holder du særligt af?
“Jeg kan godt lide at sejle rundt i Det Sydfynske Øhav og Alssund. Limfjorden er også et dejligt farvand, da det stort set er et beskyttet farvand. Ellers kan jeg godt lide øerne Læsø, Samsø, Bornholm og Anholt. Vi har mange dejlige øer i Danmark.”

Erik Kromann – BLÅ BOG

  • Museumsleder på Marstal Søfartsmuseum
  • Bor i Marstal på Ærø
  • Har tre børn
  • Holder ikke rigtigt ferie
  • Foretrækker at bruge sin fritid på havet