Posted on: 16. juli 2020 Posted by: Eva Eriksen Comments: 0
Mejeriejer Lindhardt er særligt glad for nougatisen, men mejeriets kærnemælksis er nu heller ikke tosset. Privatfoto.

I udkanten af Aabybro ligger et af Danmarks ældste mejerier. Her røres der is til de mange lækkersultne sommergæster, der hver sommer valfarter mellem Aalborg og Blokhus. Isen kan nydes med udsigt over selv samme å, som den er opkaldt efter, nemlig Ryå. Her holder mejeriejer N.H. Lindhardt til, også når der skal holdes ferie, og det har han gjort lige siden han var knægt.

Hvad kan man opleve i og omkring Aabybro?
Det første Lindhardt nævner er den omkringliggende natur. I Store Vildmose kan du få jorden til at gynge under dig, når du går en tur på højmosen, og du kan hoppe fra sten til sten i bedste “jorden er giftig-”stil på Trædestenene. 

Derudover ligger Aabybro lige ned til den 65 kilometer lange Ryå, der huser et utroligt dyreliv med både oddere, bævere, fugle og fisk. Lindhardt og konen Alice har fået anlagt en “havn” ved mejeriet, hvorfra man kan leje en kano eller en vandcykel og tage sig en tur på vandet. Og på plænen ved mejeriet må man campere i sin autocamper.

“Det at komme væk fra det daglige ræs og bare følge med i naturens gang. Jeg tror, det er det, folk kommer for.”

For de historieinteresserede er der bunkere fra 2. Verdenskrig på grunden, og man kan sågar få en rundvisning på det 130 år gamle mejeri. 

Lindhardt har en stor samling af veteranbiler på mejeriet. Privatfoto.

Det skal du spise i Aabybro
Den lette sult: Ryå Is. Lindhardt lægger ikke skjul på, at han selv er glad for sin is. Han anbefaler, du tager et smut forbi Privaten Iscafe og snupper dig en kærnemælksis. Selv spiser han is hver dag og er særligt glad for nougatisen. Ellers kan man også gå i mejeriets butik, hvor man blandt andet kan købe over 60 forskellige slags oste, vin, is og platter.      

Det større måltid: På Hotel Søparken kan du nyde et godt måltid med udsigt over søen. “Det er ganske almindelig, god dansk mad,” som Lindhardt formulerer det.   

Fra kyst til kyst
Når kalenderen siger sommer, elsker Lindhardt at køre tværs over Vendsyssel på motorcykel sammen med sine to voksne børn. “Når man kører fra kyst til kyst, lægger man mærke til variationen i landskabet.” Fra de brede sandstrande og det ruskende, kølige Vesterhav til de rolige og lune kyster på øst, hvor der til gengæld også er flere myg.

Hvor ville du tage hen på forlænget weekend?
“Jeg er rigtig glad for Sønderjylland. Jeg kan godt lide at komme ud i marsken, se fuglene og opleve sort sol. Der er jo også et helt andet landskab dernede, end der er heroppe i Nordjylland.”

Dit bedste ferieminde i Danmark?
“Det er vel Vesterhavet som børn. Og så er jeg kommet i Fårup Sommerland lige siden det startede i 1975. Det ligger et kvarter herfra. Min far og jeg stod dengang og smed kugler efter sådan nogle bowlingskiderikker. Og så stod min mor i den anden ende, og rejste dem op igen. Det var helt fantastisk.” 

Vi kan lære noget af udlandet
Selvom Lindhardt er stor fortaler for at holde ferie i Danmark, mener han alligevel, der er noget, de er bedre til i andre lande. “Vi kunne godt lære at servicere vores turister lidt bedre i Danmark – det kunne vi lære af udlandet.” Dog er Lindhardt begejstret for serviceniveauet og kundebetjeningen i Fårup Sommerland. Her har de oprettet et akademi for unge mennesker, der træner deres værtskab, og det mener Lindhardt, de skal have mere ros for. 

Har du et feriemotto?
“Jeg kommer til at tænke på sangen Costa Kalundborg af Shu-bi-dua, som jo er meget aktuel nu. Sangen roser det danske ferieland, og den passer bedre og bedre, for det bliver varmere og varmere heroppe i det ellers kolde nord.”

N.H. Lindhardt – BLÅ BOG

  • Ejer Aabybro Mejeri
  • Bor i Aabybro
  • Gift med Alice og har to voksne børn
  • Har cirka fem rejsedage med arbejdet om året
  • Foretrækker at holde ferie i Danmark
  • Elsker det nordjyske landskab

Kærnemælksisen

  • En ægte klassiker fra Aabybro Mejeri
  • Så dagens lys for 26 år siden
  • Kærnemælk er et affaldsprodukt fra smør, som der laves meget af på mejeriet.
  • “Vi går jo ikke ind for madspild, og kærnemælk smager jo fantastisk, så man kan ligeså godt lave is af det. Og så er det ikke så tosset i sådan en varme her!”