Posted on: 3. juli 2020 Posted by: Gert Svanborg Sloth Comments: 0

På tredje del af ØLruteN er vi taget til solskinsbyen Sæby på østkysten.

Vi ankommer til Sæby med bus fra Frederikshavn. Jeg fortryder straks jeg ikke bare tog cyklen herud. Det ville have luftet lidt, og det havde været skønt lige nu.

Som mange andre bryghuse har Sæby Bryghus navngivet sine øl efter lokaliteter eller historiske begivenheder i byen. Derfor vælger jeg, at gå mig en frisk tur og besøge disse steder i den hyggelige kystby.

Vejret er fantastisk, og det er dejligt at gå langs åen ned til Sæby havn. Det bliver også til en afstikker forbi Sæby Kirke hen til Sønderstrand, der har givet navn til bryghusets friskt humlede pilsner. 

Jeg må dog snart sætte kursen nordpå, for at nærme mig målet: Nellemanns Have. Undervejs spejder jeg ud over Kattegat for at se, om jeg kan få øje på kapere. Efter flådens ran i 1807 var Sæby nemlig base for statsautoriserede pirater, som havde fået lov af kongen til at gå i krig med fjendtlige fartøjer. Dette historiske faktum har givet navn til Kaper Classic fra Sæby Bryghus. Traditionen er tilsyneladende ikke gået i arv. Jeg ser i hvert fald ikke en eneste, der kunne ligne en kaper, mens jeg er i Sæby.

Jeg når nu Nellemanns Have. Paradisæbler fra denne seks hektar store have er nemlig ingrediens i øllen Nellemanns IPA fra Sæby Bryghus. Der er 200 forskellige sorter i haven og det er faktisk en ret smuk oplevelse at gå rundt her.

Tilbage på torvet, hvor Sæby Bryghus har udeservering, bestiller jeg et smagebræt med tre af deres øl. Det er skønt og tiltrængt med lidt øl og en parasol. Selv i så idyllisk en by som Sæby er det lidt hårdt at gå, når solen bare bager.

Derfor går ØLruteN nu med bus mod Aalborg, som har rigtigt meget at byde på ølmæssigt…

De tre øl fra Sæby Bryghus, jeg smager, er:

Sønderstrand Lager – pilsneren, der er friskhumlet med cascade. Det gør at den virker mere frisk end bitter. Ud over navnet er der ikke meget lokal-kolorit i den.

Kaper Classic overrasker. Navnet associerer til kedelig classic, men det jeg får i glasset er California

Common også kaldet Steam Beer. Den smager lidt af nødder og karamel og er faktisk ganske god ovenpå en frisk gåtur.

Nellemanns IPA er min utvetydige favorit. Alene det at de har tilføjet lokal terroir ved at tilsætte paradisæbleekstrakt fra byens berømte have er jeg vild med. Mødet mellem sødmen fra paradisæblerne og det let bitre fra humlerne Cascade og Amarillo, er noget der virker.