Posted on: 4. juli 2020 Posted by: Gert Svanborg Sloth Comments: 0

Fjerde del af ØLruteN går til Aalborg. Min kærlighed til Nordjyllands hovedstad er kæmpestor – jeg har boet her i små 30 år, hvilket føles som kort tid, når nu Danmarks nuværende fjerdestørste bys historie strækker sig mere end 1000 år tilbage, og flere tidsperioder har sat sit tydelige præg.

I dag er Aalborg kendt som videns- og oplevelsesby. Byens indbyggere er kendt for godt humør og hang til fest, måske derfor er Aalborg især kendt for sit Karneval og forlystelsesgaden Jomfru Ane Gade, det er nærmest blevet synonymer – men byen har så meget andet at byde på.

Jeg er vild med Lindholm Høje, og elsker at nyde roen ved Aalborg Kloster samt at mærke byens særlige puls, når jeg kigger ud over byen fra Sallings Rooftop, ser på 70 flotte gavlmalerier og lytter til De Syngende Træer i Kildeparken. Jeg bevæger mig langs vandet på Aalborgs nye havnefront en hverdag, eller under den altid festlige Tall Ships Races. Aalborg er lig med kulturel mangfoldighed – der er virkelig noget for enhver smag, og jeg kan kun anbefale et besøg.

Aalborg er godt med på ølfronten, så meget at nordmænd kærligt kalder byen Ølborg. I 10 år har vi haft Aalborg Beerwalk. Der er mange gode ølsteder – jeg vil især nævne Basement Beerbar, John Bull Pub, Missing Bell og Wildebeest. Og så er Aalborg også kendt for sine mange brune værtshuse.

Aalborg Kommune huser følgende bryggerier: Søgaards Bryghus / Twoface Brewing i hjertet af Aalborg, hvor C.W. Obels cigarfabrik engang lå – lige overfor de 600 år gamle klosterbygninger. Nibe Bryghus, der ligger smukt og idyllisk ud til Limfjorden i den gamle sildeby. Bad Seed Brewing, der efter flere år som kontraktbryggeri, nu har slået sig ned i Gudumholm i det gamle sodavandbryggeri Landkærs lokaler. Nanobryggeriet Y Not Brewing, der hører hjemme i Sønderholm. De to kontraktbryggerier Hjort Beer og Bang & Harbo er begge udsprunget af håndbryggersucces. Siden 2013 har Aalborgs superdygtige håndbryggere slæbt mere end 50 medaljer hjem til Nordjylland fra DM i Håndbryg.

Gerts top 3

Flight of Icarus på 7,2% fra Two Face Brewing, der er “det andet ansigt” hos Søgaards Bryghus – et underlabel, der tillader bryggerne lidt mere leg og vildskab. Den fås på fad hos Søgaards Bryghus / The Missing Bell – og ind i mellem hos John Bull Pub.

Mad og øl hos Wildebeest Gastropub. De har 10 skønne haner, og da de er ejermæssigt involveret i Bad Seed Brewing kan man næsten altid finde noget af deres lækre øl frisk fra fad. Jeg er især vild med deres IPAer.

Y Not a Pale på 5,5% fra Y Not Brewing, et lille nanobryggeri styret af Nikolaj Madsen, som også ejer Basement Beerbar, hvor det skønne øl fra det lille bryggeri kan nydes samt købes med hjem.