Posted on: 6. juli 2020 Posted by: Gert Svanborg Sloth Comments: 0

Sjette del af ØLruteN går til Viborg. På bilturen fra Thy frister et besøg hos Fur Bryghus, Hancock, Staarup Haandbryg og Ugelris Vingaard & Gaardbryggeri. Men i dag kører vi desværre forbi og tager direkte til den gamle kongeby, Viborg. 

Byen, der havde 1000 års jubilæum i 2018, er en af de ældste byer i Danmark, og er derfor smækfyldt med historie. Navnet Viborg betyder ”helligt bjerg” og såvel kirken, som konger har sat sit præg på byen – det mærkes tydeligt, når man går rundt i byens gamle bydele. Og er du interesseret i historie, så er Viborg virkelig et godt valg. Her er der nemlig rigtigt meget at opleve. 

Der tilbydes en række byvandringer med forskellige temaer som bestemt kan anbefales. Bagefter kan man så gå rundt på egen hånd i den hyggelige by. Jeg anbefaler desuden at besøge Viborg Domkirke, en sejltur på søerne og en frisk gåtur rundt om dem. Området rundt om Viborg er også spændende – og Hærvejen, Hald Sø og Dollerup bakker er absolut også et besøg værd. 

Øllet har altid sat sit præg på Viborg. De ældste spor af ølbrygning i Viborg findes i det tidlige 1000-tal. Udgravninger har vist utvetydige spor efter porse som blev brugt til at krydre datidens øl med – og netop ølbrygning var faktisk i 1726 grunden til, at over halvdelen af det daværende Viborg nedbrændte. Bryggerpigen Rose ville ikke bruge den dyrebare væske til at slukke ilden, hvilket gjorde at hun og resten af indbyggerne kunne se Viborg brænde i 3 døgn. 

Men det sluttede heldigvis ikke dér. Bryggeriet Odin var aktivt i 156 år før nedlukningen i 1988. Aktuelt er der tre frontløbere i forhold til øllet i Viborg. Det er brygmester på Viborg Bryghus, Rene Sørensen samt fadøls baronen Theis Bach Nielsen fra Ølluminati Brewbar. Og byens borgmester, ølelskeren Ulrik Wilbek, der har startet LY´s ølklub, som er landets største af sin art, på Restaurant Latinerly. De tre steder kan man ikke komme udenom, når man besøger Viborg.

Gert anbefaler

Besøg LY´s Ølklub på Restaurant Latinerly. Kom og nyd 5 specialøl serveret på et særligt ølbræt, og oplev en oplægsholder berette om øllet. Der er åbent hver anden fredag fra 15 til 17. 

Kig ind hos Ølluminati Brewbar, mærk stemningen og smag det fantastiske øl, som ølbaronen fremstiller bag baren på dette skønne sted. 

Besøg Viborg Bryghus midt i Viborgs historiske kvarter. Løb med på ”Mageløs Fredag” eller tag med på ”Bryg og brosten”. Du kan også bare finde noget af det særdeles lækre øl fra Viborg Bryghus, som brygmester Rene Sørensen står bag, og nyde det – der er rigeligt at gå i gang med. De har 28 øl i sortimentet