Posted on: 8. juli 2020 Posted by: Gert Svanborg Sloth Comments: 0

Ottende del af ØLruteN går til Vejle Ådal. På bilturen fra Aarhus frister fem små bryggerier tæt på Silkeborg og Vejle. Men besøg på Virklund Bryghus, Grauballe Bryghus, Bryghuset Kragelund, Bøllingsø Bryghus og Jelling Bryghus må vente. Nu går turen til Vejle Ådal, hvor Bøgedal, et af landets mest specielle bryggerier, gemmer sig.

Fra et turistmæssigt synspunkt er der meget, at komme efter på vejen mod Vejle. Men nu er det jo øllet vi kører efter. Find den firelængede gård Bøgedal på kanten af Vejle Ådal. Gården fra 1840’erne har givet navn til bryghuset, som blev etableret i 2004 af parret Casper Vorting og Gitte Holmboe.

Casper, der er uddannet civilingeniør med speciale i kvalitetsstyring, er brygmester og ansvarlig for produktionen af øl samt dyrkning og maltning af kornet fra Nordisk Genbank. Gitte er ansvarlig for udvikling af øl-opskrifter samt salg og marketing.

Bøgedal Brew har en lille eksklusiv årlig produktion på godt 40.000 flasker årligt. Casper har selv lavet hele produktionsudstyret. Der er ingen larmende maskiner eller apparater – den eneste larm er skralden fra kæderne i hejseværket som sørger for niveauforskellene i skandinaviens eneste fritfaldsbryggeri.

Bøgedal Brew følger som det eneste kommercielle bryggeri i verden, en meget gammel dansk bryggetradition fra før industrialiseringen og brygger godtøl – en kraftig, meget rig øl, med stor restsødme, som man bryggede den på gårdene rundt om i Danmark frem til forrige århundrede.

Ordene håndværk, traditioner, originalitet, kreativitet og autenticitet kommer helt naturligt til en. Det primære er at skabe et produkt baseret på gamle traditioner, hvor kvaliteten og ideen om selvforsyning er omdrejningspunktet. Filosofien er, at potentialet i enhver fødevare ligger i kvaliteten af råvarerne og det handler i de efterfølgende processer om ikke at ødelægge denne kvalitet.

I Kolding frister besøg på det ikoniske ølsted You´ll Never Walk Alone. Vi anbefaler også besøg hos Åben – Årets danske Bryghus 2019 inden ØLruteN fortsætter mod Fyn.

Gert anbefaler:

Besøg på Bøgedal. Det er en fantastisk autentisk oplevelse. Og man finder ikke et bryghus i Danmark, som er mere dedikeret til brygning af godtøl. Under et besøg er det nærmest umuligt ikke hurtigt at blive godt og grundigt smittet af ildsjælen Casper Vortings store entusiasme. Øllet er, som Jyllandsposten har beskrevet det, ”dybt original øl i verdensklasse”. Der brygges indenfor 6 kategorier: Lys, gylden, mørk, vintage, Triple og sourish.

En køretur i Søhøjlandet med besøg på de fem bryghuse, der ikke blev plads til ordentlig at beskrive i dette indlæg. De er alle bestemt et besøg værd og er ligesom Bøgedal eksponent for at fremkomsten af mikrobryggerier i vort land har været med til at berige Danmark med skønne smagsoplevelser samt genoplivning af en ølkultur, der både er værd at rejse og bosætte sig efter. Snyd ikke dig selv for den oplevelse det er at udforske det danske øl-landskab.

Et ophold i Kolding, med besøg på YNWA og hos Åben. Og når du nu er der, så gå nogle ture og oplev kulturen i området – der er rigeligt at give sig i kast med.