Posted on: 14. september 2020 Posted by: Gert Svanborg Sloth Comments: 0

Niende del af ØLruteN går til Fyns forrygende land. Det folkekære sangerpar Lasse & Mathilde har ret, når de synger at Fyn er fin. Men der er ikke bare pænt på Fyn – der er også lækkert at være. På eventet Kulinarisk Sydfyn i Svendborg har jeg konstateret at Fyn på øl- og madfronten er et veritabelt overflødighedshorn. 

Fyn har for mig som ølentusiast en særlig plads i hjertet. Foreningen Danske Ølentusiaster blev stiftet her for 22 år siden. Desuden er Fyn kendt for at være humlens hjem i Danmark. Det skyldes faktisk kongeligt påbud og lovgivning som fynboerne var så gode til at efterleve, at humlehaver var allestedsnærværende på Fyn i 1800-tallet. Denne historie kan du få en oplevelse af i Den Fynske Landsby i Odense og hos Humlemagasinet i Harndrup. 

Fyn – der er smækfyldt med smukke slotte og herregårde, og har derfor masser af historiske sights, som er værd at køre efter – har også et væld af gode bryggerier. Der er lavet en ølrute som giver fine bud på hvor du skal tage hen. 

Gamle hæderkronede bryggerier som Ørbæk, Refsvindinge og Vestfyen samt Albani er svære at komme udenom. De har alle mere end 100 år på bagen – og har gjort sit til at få Fyn på det danske øl-kort. Især 135 år gamle Vestfyen i Assens har med overtagelsen af Indslev og Ugly Duck samt med nye brands som Willemoes og Frejdahl trukket i en positiv retning for ølentusiaster. Albani har senest lanceret et mikrobryggeri navngivet efter grundlæggeren Theodor Schiøtz. Så der sker også nyt hos ”de gamle”. 
Nye er også kommet til. Midtfyns Bryghus har med den glade amerikaner, Eddie Szweda (i spidsen siden 2006) markeret sig som en vigtig og små drilsk spiller på ølmarkedet. Hos Gundestrup Mejeri og Bryghus mellem Fåborg og Svendborg har de smeltet oste- og ølproduktion sammen. Og den kombination er fantastisk (be)mærkede jeg på et skønt besøg for nogle år siden. Jeg vil især anbefale Sydfyn, hvor Svendborgsund Bryghus, Øbryg og Kunstbryggeriet Far & Søn SKAL besøges. Kom afsted! Fyn er en FIN oplevelse.

Foto: Gert Svanborg Sloth

Gert anbefaler

At du ikke bare blæser over Fyn på E20. Kom ud i de små afkroge hvor der sker en masse. Der er tusindvis af små producenter som viser hvad Fyn kan – det må du ikke snyde dig selv for. Smag på fyn. Du vil ikke blive skuffet. 

Kom ned i gear og nyd livet. Fyn er ikke større end den sagtens kan opleves på cykel. Tag afsted til humlens hjem i Danmark. VisitFyn skriver at øen byder på både store og små oplevelser, hvilket egentlig er en ret præcis beskrivelse. 

Besøg slotte og herregårde og glem endelig ikke at få smagt noget at det skønne lokalproducerede øl undervejs. Hos Refsvindinge Bryggeri er det muligt at kombinere besøget med bed and breakfast.